användbara artiklar

Sluta använda iCloud

Apples iCloud har ett långt och oroligt förflutna, men företaget fortsätter att driva det för iPhone- och Mac-användare med varje ny operativsystemuppdatering. Låt dig inte luras. Tjänsten är en inkonsekvent röra och mer besvär än det är värt.

iCloud är ryggraden i ett antal Apple-tjänster, vissa mer problematiska än andra. På en ytnivå hanterar iCloud bara alla dina iPhone-säkerhetskopior och synkroniserar filer mellan appar. Mina huvudproblem har kommit från tre olika delar av iCloud-tjänsten: iCloud Photo Library, iCloud Drive och iCloud-säkerhetskopior. Låt oss börja med problemen i iCloud Photo Library, som utan tvekan är en av de värsta tjänsterna för säkerhetskopiering på webben idag.

iCloud Photo Library är inkonsekvent och förvirrande

iCloud Photo Library ska automatiskt synkronisera varje foto du tar på din telefon med din Mac och iPad. Omvänt synkroniserar det också varje foto du laddar upp till din Mac till Photos-appen på din telefon. På detta sätt kan du komma åt alla dina foton var som helst, förutsatt att var som helst betyder en Apple-produkt. Ditt iCloud-fotobibliotek kommer alltid att innehålla versioner med full upplösning av dina foton, men din enhet kan lagra versioner med låg upplösning om det finns lite lagringsutrymme. Allt detta låter ganska bra! Synd att det kämpar för att faktiskt fungera.

På grund av iCloud-fotobibliotekets natur händer allt under huven och allt bra med det är begränsat till Apple-produkter (iCloud har en webbapp och det finns en Windows-lösning för att använda iCloud Photo Library med din iPhone, men varken fungerar så bra som de borde). Detta enbart borde vara tillräckligt för att utlösa varningslarm för potentiella användare, särskilt när du tänker på hur ofta Apple gillar att ändra filsystem och appar, men låt oss prata lite om hur iCloud Photo Library faktiskt fungerar.

Om du synkroniserar data mellan din iPhone och din Mac fungerar iCloud Photo Library bäst med appen Photos i båda ändarna. De flesta fotoorganisationsappar lagrar dina foton i en uppsättning mappar som är lättillgängliga, men Photos-appen, som iPhoto innan den, lagrar alla dina foton i en behållare som inte är omedelbart tillgänglig från Finder i macOS. Det använder också ett kryptiskt namnordning som det är omöjligt att känna till, så även om du bryr dig om att komma till de faktiska mapparna fyllda med bilder är de helt organiserade. Därför måste du använda appen Foton för att exportera den om du vill få en bild ur foton. Detta låser dig in i Apples ekosystem och gör det mycket svårt att lämna, eller till och med försöka använda andra fotoredigerings- och hanteringsappar. Du kan använda iCloud-webbappen för att exportera foton, men det är en besvärlig process.

Detta är till och med problematiskt inom Apple-produkter. Apple dödade iPhoto och ersatte den med foton, men lanserade inte foton med så många funktioner. Detta innebär att massor av användare har tappat data, särskilt de som noggrant har gått igenom och skapat album, lagt till taggar eller använt ansiktsigenkänningsfunktionen. Alla dessa saker skulle importeras över, men som med allt relaterat till iCloud verkade det inte alltid fungera korrekt.

Ta en titt på den frågan som skrivits in i Macworld, som frågar vad som ska vara en enkel fråga att svara: "Om jag stänger av iCloud Photo Library på min Mac, kommer de filerna fortfarande att leva lokalt på min hårddisk?" Svaret, det vänder ut är att de, men se till att du inte använder optimeringslagringsalternativet först. Det är förvirrande för den genomsnittliga användaren att berätta hur tjänsten fungerar, och det är ett problem. Människor vill bara ha sina foton säkerhetskopierade.

Dessutom, om du bara använder iCloud för annat än fotolagring, är det för dyrt när du överväger Amazon, Google och Flickr alla erbjuder obegränsat eller nästan obegränsat lagringsutrymme för foton gratis. Dropbox är fortfarande det bästa organisationsverktyget för alla som vill ha full kontroll över sina foton. Alla dessa alternativ är plattformade, tillgängliga var som helst och använder vanliga scheman för filnamn, vilket innebär att du enkelt kan ta dina data till en annan tjänst när du bestämmer dig för att lämna.

iCloud Drive: s "funktioner" gör det svårt att använda och förstå

iCloud Drive, som är uppenbarligen Apples mer traditionella inställning till en synkroniserad fillagringstjänst, är lite mindre förbryllande än iCloud Photo Library. Det är dock fortfarande långt ifrån användbart. iCloud Drive använder en traditionell mappstruktur, vilket innebär att du kan komma åt filer som du lagrar på säkerhetskopieringstjänsten från Finder eller en app på iOS. Hur som helst har den en regeluppsättning som känns oförutsägbar och Apples försök att göra det "doldt" och "bara fungera" gör det mer komplex.

Från din Mac lagrar iCloud Drive automatiskt filer du skapar i appar som Förhandsvisning, TextEdit, Pages och i stort sett alla andra Apple-appar. Dessa filer synkroniseras automatiskt mellan Mac-datorer utan att säga något från dig, och de sparas i appspecifika mappar på iCloud Drive. Du kan alltid slå av detta, men det är inte klart för den genomsnittliga användaren hur.

I Sierra finns det också möjlighet att synkronisera mappar för skrivbord och dokument mellan Mac-datorer. Detta gör det lite lättare att dela dokument mellan datorer. Om du är som jag och lagrar filer tillfälligt på skrivbordet medan du arbetar, kommer det att bli mycket snabbt i iCloud. Om du inte betalar för en iCloud-lagringsplan kommer funktionen Skrivbord och Dokument på att fyllas på din lagring snabbt, vilket i sin tur ger Apple en chans att plåga dig om hur ditt iCloud-lagringsutrymme blir lågt och du bör köpa Mer.

Dessutom, precis som iCloud Photo Library, gör Apple inte klart vad som händer när du stänger av synkronisering av Desktop och Documents. Det beror antagligen på att det som händer är ganska irriterande: När du stänger av synkroniseringen av Dokument och Desktop raderar det alla lokala filer i dessa mappar. Du måste gå och flytta dem manuellt från iCloud tillbaka till de ursprungliga mapparna (via webbappen eller via Finder) om du vill att de ska vara på plats igen. Detta, till exempel, har absolut ingen mening.

Sedan finns det nya alternativet Optimerad lagring i Sierra. Detta tar bort filer från din Mac och lagrar dem bara i iCloud Drive när du har lite lager på din Mac. Det är i teorin användbart om du inte har mycket gratis lagringsutrymme på din Mac, men som denna supportanteckning påpekar, till och med Apple rekommenderar inte att du slår på den om du använder deras Pro-appar, som Logic Pro eller Final Cut Pro, eftersom den oförutsägbara karaktären av Optimerad lagring betyder att du kanske är utan nyckelfiler. Om du alltid har en internetuppkoppling är det inte så mycket eftersom dessa filer kommer att leva i iCloud fortfarande, men om inte, avbryter det dig. Vi rekommenderar inte att någon använder optimerad lagring såvida du inte absolut måste.

Till och med iClouds säkerhetskopior har konstigheter

ICloud är i bästa fall bra för säkerhetskopiering av enheter. Utan att göra något kan du enkelt byta mellan en iPhone eller iPad eller byta ut en gammal iPhone mot en ny. iClouds säkerhetskopior lagrar dina kontakter, din lista över installerade appar och deras inställningar och dina allmänna iOS-inställningar. Det är en solid tjänst för säkerhetskopiering av enheter, men som allt annat i iCloud gör det konstiga saker utan uppenbar anledning.

Personligen har jag konsekvent problem med min egen iPhone-säkerhetskopia. Utan någon anledning tycks säkerhetskopieringsstorleken sväva mellan 3-4 GB, medan säkerhetskopieringsstorleken alltid är cirka 1 GB. Jag har försökt förstå vad som händer här i flera år och har inte räknat ut det. Jag har inaktiverat säkerhetskopior för vissa appar, jag använder inte iCloud Photo Library och det finns inget som borde göra mina säkerhetskopior till 4 GB. Oavsett får jag en varning om att köpa mer iCloud-lagring en gång i veckan eller så. När jag gör det måste jag gå in och ta bort min iCloud-säkerhetskopia och sedan säkerhetskopiera den igen i mindre storlek. Det är frustrerande. Återigen, eftersom Apple gömmer sig så mycket för användaren, är det svårt att felsöka eftersom allt från min synvinkel borde fungera som jag förväntar mig, med min säkerhetskopia på cirka 1 GB.

Du kan inte helt lossa dig själv från iCloud om du är en iPhone- eller Mac-användare. Ett antal appar synkroniserar data med iCloud, inklusive alla Apples egna alternativ, som noter och påminnelser. Det här är mest bra, med långsam synkronisering eller enstaka avbrott det enda verkliga problemet. Även om allt fungerar som avsett är det ingen som förnekar att det är ett besvär att ta dina data med dig om du någonsin lämnar Apples ekosystem.