intressant

Hur man förhindrar att iMessages visas oavsiktligt på andra enheter

Om du äger flera Apple-enheter har du antagligen loggat in på dem alla med ditt Apple-ID. Du har antagligen också lagt märke till att när du får ett Facetime-samtal ringer din dator eller när du får en iMessage piper din iPad. För de flesta av oss är detta en liten irritation som är värd att fixa. För andra är det en potentiell mardröm för integritet.

Exempelvis är den luriga berättelsen om den nuvarande Alabama-guvernören Robert Bentley, vars fåniga kärlekspoesi iMessage-tråd med sin tidigare politiska rådgivare och älskarinna oavsiktligt synkroniserade med sin statliga iPad som han också råkar dela med sin fru. Oj då.

Chansen är att de flesta av oss vill behålla tillgången till iMessages på bara våra telefoner och kanske en bärbar dator, och vi behöver det inte på Apple-enheten vi äger. Så här granskar du var du är inloggad och förhindrar att något liknande händer med dig.

Se alla enheter som du är inloggad på

Först först, låt oss ge ditt Apple-ID en liten revision för att se alla enheter du är inloggad på.

  1. Gå till din Apple ID-sida och logga in.
  2. Rulla ner till avsnittet Enheter och titta på var du är inloggad.
  3. Om det finns en konstig eller gammal enhet här, klicka på den och välj sedan Ta bort för att logga ut.

Nu bör du veta exakt vilka enheter du äger som fortfarande är kopplade till ditt Apple-konto.

Stäng av iMessage på extra enheter

Du vill förmodligen inte logga ut från ditt Apple-ID helt på alla enheter. Goda nyheter, men du kan stänga av bara meddelanden (och Facetime, medan du är på det).

Hur du gör det beror på vilken enhet du använder:

På iPhone, iPad eller iPod Touch

Om du inte vill att iMessages ska visas på en iPad eller på en gammal iPhone, är det enkelt att inaktivera:

  1. Öppna Inställningar> Meddelanden.
  2. Ställ in iMessage-växeln till av.
  3. Du kanske också vill inaktivera vidarebefordran av textmeddelanden, som skickar vanliga sms-meddelanden utan iMessage från din telefon till meddelanden på din Mac eller iPad. Peka på alternativet Vidarebefordran av textmeddelande och avmarkera sedan alla enheter du inte vill att SMS ska gå till.

På en Mac

Om du inte vill att iMessages ska visas på din Mac behöver du bara logga ut:

  1. Öppna meddelanden.
  2. Klicka på Meddelanden> Inställningar och välj sedan fliken Konton.
  3. Välj ditt iMessage-konto och klicka sedan på knappen Logga ut.
  4. Logga ut från Facetime genom att öppna Facetime och sedan gå till Facetime> Inställningar och sedan klicka på Logga ut.

Nu synkroniseras inte dina meddelanden någonstans du inte vill att de ska göra.

Dela dina köp utan att dela dina privata data

Det finns en chans att en anledning till att du kan vara inloggad på ditt Apple-ID på flera enheter är att din familj inte vill köpa samma appar, musik eller filmer flera gånger. I så fall gör du saker fel. Dela inte ditt konto med din familj; ställa in familjedelning så att du båda kan ha enskilda konton.

Med Family Sharing kan du dela varandras inköp av iTunes, iBooks och App Store utan att faktiskt dela konton. Det här betyder att dina telefonsamtal, iMessage-konversationer, Safari-surfhistorik, foton och allt annat som är kopplat till ditt Apple-ID förblir ditt och dina ensamma. Med Family Sharing är en person familjen som organiserar allt. Den arrangören lägger till andra användare till kontot och bekräftar sedan alla köp som någon annan i gruppen försöker göra. Teoretiskt kan du också göra detta med ditt personliga konto och ett arbetskonto, vilket skulle hjälpa till att hålla privata data privata.

Återigen, inställning här beror på vilka enheter du har:

På en iPhone, iPad eller iPod Touch

  1. Gå till Inställningar och tryck på ditt Apple-ID.
  2. Klicka på Ställ in familjedelning och tryck sedan på Kom igång.
  3. Tryck på Fortsätt för att acceptera att vara familjeorganisatören och följ sedan resten av instruktionerna för att lägga till ytterligare medlemmar i din familjegrupp.

Härifrån och ut kan du hantera, ta bort eller lägga till nya familjemedlemmar genom att gå till Inställningar> iCloud> Familj.

På en Mac

  1. Öppna systeminställningar.
  2. Klicka på iCloud.
  3. Klicka på knappen Ställ in familj och följ sedan resten av instruktionerna för att lägga till ytterligare medlemmar i din familjgrupp.

Du kan nu hantera, ta bort eller lägga till familjemedlemmar genom att gå till Systeminställningar> iCloud> Hantera familj.

Aktivera tvåfaktorautentisering

Slutligen är det sista du vill göra att aktivera tvåfaktorautentisering om du inte redan har gjort det. Detta säkerställer inte bara ditt Apple-ID och alla enheter som är anslutna till det, det förhindrar också att du gör något vid en olycka i framtiden eftersom det kräver några extra steg för att logga in. Med tvåfaktorautentisering, när du loggar in på en enhet för Första gången måste du godkänna den med en verifieringskod som skickas till en annan, betrodd enhet.

Om du till exempel får en ny MacBook kan du inte logga in på ditt Apple-ID på den MacBook förrän Apple skickar en kod till din iPhone. Än en gång beror du på vilken enhet du använder. Det här låter kanske besvärligt, men Apples implementering är mindre irriterande än andra alternativ, och säkerheten är väl värt det.

På en iPhone, iPad eller iPod Touch

  1. Öppna Inställningar och tryck sedan på ditt Apple-ID.
  2. Klicka på Lösenord & säkerhet.
  3. Klicka på Slå på tvåfaktorautentisering och följ sedan anvisningarna på skärmen för att avsluta installationsprocessen.

På en Mac

  1. Gå till systeminställningar> iCloud> Kontodetaljer.

  2. Klicka på fliken Säkerhet.
  3. Klicka på Slå på tvåfaktorautentisering och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra installationsprocessen.

Nu är ditt Apple-ID inte bara säkert, det är också mycket mindre troligt att du av misstag loggar in på en enhet utan att inse konsekvenserna av att göra det.

Utöver allt detta, en sista sak: koppla inte dina personliga konton till dina företagsutgivna enheter om du arbetar för staten. Det är inte bara dålig form, det är också en mardröm om integritet. Förutom det faktum att du potentiellt kan se ut som en dummy när någon i din IT-avdelning räknar ut det, ger de flesta företagsutgivna enheter åtkomst till allt du gör på den enheten till ditt företag. Vilket är att säga, om du skickar ett idiotiskt, rasistiskt, skandalöst eller något annat dumt meddelande till en vän på den enheten, kan ditt företag bara hända på det.