användbara artiklar

Hur man använder Facebooks nya tidslinjefunktion (och döljer dina pinsamma gamla inlägg)

Facebook lanserade äntligen sin efterlängtade tidslinjefunktion idag, vilket ger ett litet nytt gränssnitt till din profil, för att inte tala om förmågan att se alla inlägg som någonsin har gjort tillbaka till sin första dag på Facebook. Här är saker du behöver veta om att använda den.

Du kan få tidslinjefunktionen just nu, men Facebook ger dig sju dagar att justera utseendet på din tidslinje innan den blir offentlig. Chansen är att du vill finjustera några saker innan du publicerar det, så här är de saker du vill titta på under nästa vecka innan det går live.

Hur man bläddrar i tidslinjen

När du först besöker det nya gränssnittet ser du att det i själva verket är en tidslinje för alla dina inlägg på Facebook, som går från det nyaste till det äldsta längst ner. Som standard visar det alla dina inlägg från den här månaden. Om du bläddrar ner till botten kommer det automatiskt att ladda alla dina inlägg från förra månaden. Om du bläddrar till botten av visar det "höjdpunkterna" från resten av det året.

Till höger ser du också att du har en sidofält, från vilken du kan hoppa till specifika tidsperioder. Klicka på ett år för att hoppa till Highlight-vyn för det året och utöka sidofältet så att det visas varje månad från det året. Klicka på en månad så visar du inlägg från den månaden. Du kan gå till vilken tidsperiod du vill, från nu hela vägen tillbaka till din första dag på Facebook.

Observera också att du kan hoppa till en viss tidsperiod med hjälp av rullgardinsmenyerna överst på sidan om du inte gillar sidofältsträdet. Om du någon gång vill se alla inlägg istället för Facebooks höjdpunkter kan du också välja "Alla inlägg" från rullgardinsmenyn.

Du kanske också vill kolla in toppen av din profil, från vilken du kan komma åt en lista över dina vänner, en ny vy av alla dina foton (som faktiskt är ganska bra), dina gillar och så vidare. Du kan också klicka på den lilla "Om" -länken under din profilbild för att se din grundläggande information, Om mig, arbete och utbildning, och så vidare.

Så här lägger du till nya händelser till din tidslinje

Medan du kan lägga till en status eller ett foto längst upp på din tidslinje som normalt, låter den nya vyn också lägga till block på tidigare delar av tidslinjen. Säg att du har en babybild som du vill ladda upp till Facebook. Du kan gå tillbaka till det år du föddes och lägga till det där, så det visas i kronologisk ordning, snarare än att sätta det på toppen. För att göra detta, hitta bara önskad plats på tidslinjen och håll muspekaren över den blå linjen i mitten. Din markör förvandlas till ett plustecken. Du kan sedan klicka där för att lägga till alla typer av inlägg du vill, vare sig det är en ny status, foto, plats eller annan livshändelse (till exempel en förändring i relationstatus, förändring i stad eller annat).

Om du vill flytta ett inlägg som redan finns - oavsett om du publicerade det högst upp eller om någon annan har lagt ut en gammal bild av dig - kan du också flytta det till en annan plats på tidslinjen. Håll bara muspekaren över inlägget och klicka på pennikonen som dyker upp. Tryck på "Ändra datum" för att flytta det var du vill på din tidslinje, så kommer den att dyka upp från och med nu.

Hur du ändrar utseendet på din tidslinje

Du kommer att märka att medan gränssnittet är väldigt annorlunda fungerar Facebook inte så annorlunda än det brukade göra. Högst upp på din tidslinje kan du lägga till en ny statusuppdatering, foto eller plats, och du kan läsa alla dina väggposter bara genom att bläddra ner i tidslinjen. De enda nya funktionerna du verkligen behöver lära dig är de som direkt hänför sig till hur din tidslinje.

Det första du vill kolla in är omslaget. I huvudsak har du två huvudfoton på framsidan av din profil - en är din profilbild, som du redan bör se. Den andra är ett "omslag", ett stort foto med hög upplösning som kommer att visas bakom din profilbild, och du kan göra det du vill. För att lägga till en, klicka på knappen "Lägg till ett omslag" till höger eller på din profil. Du kan välja en av dina befintliga foton eller ladda upp en från din hårddisk. Du kan ändra ditt omslagsfoto när som helst bara genom att sväva över det och klicka på knappen "Ändra omslag" som visas.

Den andra nya funktionen du vill prova är med i ett inlägg. Om det finns ett inlägg du eller någon annan har gjort som du vill fästa mer uppmärksamhet på på din tidslinje, håll bara muspekaren över den och klicka på stjärnknappen. Detta kommer att göra det bredare, sträcker sig över båda kolumnerna på din tidslinje, så att den blir mer synlig. Det kommer också att hjälpa till att bryta upp vyn med två kolumner och hålla hela saken mer intressant, vilket är trevligt. Om du vill ta bort ett inlägg eller dölja det från din tidslinje klickar du på blyertsikonen bredvid stjärnan.

Hur man gör gamla inlägg mer privata

Den enda stora nackdelen med tidslinjen är att du enkelt kan se. Allt du behöver göra är att gå till ett visst år på din profil och klicka på knappen "Alla inlägg". För många av oss betyder det inlägg som du gjorde när du gick i gymnasiet - och jag behöver inte berätta hur pinsamt det kan vara att titta på några av de saker du brukade säga i gymnasiet.

Du har några val här, och tyvärr är inget särskilt idealiskt. Du kan gå igenom din tidslinje och dölja eller ta bort enskilda inlägg genom att klicka på pennikonen, men beroende på hur länge du har varit på Facebook och hur aktiv du är kan det ta evigt.

Alternativt, om du har några gamla inlägg som är offentliga eller delade med vänner till vänner, kan du ändra integriteten för alla dessa inlägg till "Endast vänner" med ett klick. Det döljer inte dessa inlägg från dina vänner, men det kommer åtminstone att hålla alla andra på Facebook från att kunna bläddra bland alla inlägg du någonsin har offentliggjort. Klicka på pilen bredvid knappen "Hem" i det övre högra hörnet på Facebook. Gå till sekretessinställningar och bläddra sedan ner till "Begränsa publiken för tidigare inlägg". Klicka på "Hantera synlighet från tidigare poster" och klicka på knappen "Begränsa gamla inlägg". Detta kommer att göra alla dina tidigare inlägg synliga för Friends bara.

Framöver kommer alla inlägg du gör att vara föremål för samma sekretessinställningar som du hade tidigare - så om det var inställt på Public, kommer alla inlägg du gör efter att ha träffat "Begränsa gamla inlägg" fortfarande att vara offentliga. Kolla in vår guide för att hantera din Facebook-integritet för mer information.

Återigen är den här funktionen inte perfekt eftersom dessa inlägg fortfarande är synliga för alla dina vänner, men det är upp till dig hur djupt du vill odla de gamla inlägg som alla nu har lätt åtkomst till. Kom ihåg att du har sju dagar innan tidslinjen offentliggörs, så om du ville gräva in och gå igenom varje år kan du åtminstone sprida arbetet över några dagar.

Den nya tidslinjefunktionen är mycket mer en kosmetisk uppdatering än en funktionell, även om det kan vara coolt att gå tillbaka och se alla dina gamla inlägg (så länge de inte är pinsamma), och att kunna lägga till inlägg var som helst på tidslinjen är en snygg vridning. Om du inte har aktiverat det ännu, gå till Facebooks tidslinjesida för att kolla in den och låt oss veta vad du tycker om den nya designen i kommentarerna.