användbara artiklar

Hur du tar bort dina telefonkontakter från Facebook

Facebooks fruktansvärda, hemska, inte bra, väldigt dåliga vecka fortsätter. Även om det sociala nätverkets "kontaktimport" -funktion har funnits i mycket, väldigt länge har du förmodligen glömt det. Och om du vill hålla Facebook från att fylla i luckorna genom att samla in data om dina vänner från dig - eller ännu värre, register över dina samtalsdata - är det enkelt att stänga av dina enheter.

Vad har du redan sagt till Facebook?

Om du vill titta på kontakter som du redan har laddat upp till Facebook vill du besöka Facebooks sida Hantera inbjudningar och importerade kontakter. Du kanske är lite chockad över att se öppna inbjudningar från många, för många år sedan fortfarande aktiva - bara en liten huvudknopp mot de virala aspekterna av det sociala nätverket när det fortfarande började komma från marken (och mer av en kollegial samlingsplats än något annat). Ta gärna bort dessa; vem behöver ändå en inbjudan till Facebook nu?

Det nedre avsnittet på sidan visar alla kontakter som Facebook har importerat från dig - vilket låter olyckligt, men det är en praxis som du troligtvis gav tjänsten tillåtelse att göra någon gång i din Facebook-historia. Man hoppas.

Du kan gå igenom dessa kontakter namn efter namn om du verkligen vill, men det är förmodligen bättre att bara ta bort dem alla i ett stort swoop. Klicka på länken "Ta bort alla kontakter", bekräfta borttagningen genom att trycka på "Ta bort" och ta en liten stund till dig själv medan Facebook rensar dessa data - igen, hoppas man.

Medan din mass-radering gör Facebooks "vänförslag" -verktyg mindre användbart, är det ett litet pris att betala för att hjälpa dina vänner genom att inte dela information om dem som de har valt att inte dela med Facebook själva. Att hitta vänner på Facebook är enkelt; att bli en bra datatjänsteman är lite svårare, men helt möjligt.

Du kan också utföra samma trick för kontakter som du har laddat upp via Facebooks Messenger-app. Klicka bara på den här länken för att se din datadump.

Som tidigare kan du ta bort alla kontakter, vilket kommer att göra Facebook: s vänrekommendationer mindre användbara och också hjälpa till att hålla den sociala jätten från att lära sig mer om dina vänner än de ville veta - åtminstone från dig.

Ladda inte upp dina kontakter automatiskt igen

En liten fråga om Facebook är att om du redan har aktiverat inställningen som gör att din enhet automatiskt kan importera dina vänner kontaktinformation till Facebook, kommer det inte att göra något bra att ta bort den här informationen - det kommer bara att synkronisera nästa när du använder appen. Låt oss fixa det.

Klicka på hamburgarikonen i Facebook-appen. På Android letar du efter alternativet Appinställningar. På iOS måste du trycka på Inställningar längst ner på skärmen, sedan Kontoinställningar, sedan Allmänt.

I endera versionen av appen letar du sedan efter ett alternativ om att ladda upp kontakter - troligt med undervärden "Ladda upp nya och uppdaterade kontakter automatiskt." Tryck på det och vippa bort det för att förhindra att Facebook automatiskt återupppopulerar de kontakter du just har tagit bort .

Och eftersom Facebook gör denna process så enkel som möjligt måste du också dra upp den separata Messenger-appen och växla en liknande switch där. När du är i Messenger klickar du på din profilbild i appens övre vänstra hörn. Leta efter alternativet People på ”Me” -skärmen, knacka på det och avmarkera sedan alternativet till ”Synkronisera kontakter.”